Tornar

Le terre della fantasia: leggere la letteratura per l’infanzia e l’adolescenza

Marnie Campagnaro (ed.)Roma: Donzelli editore

Editorial: Roma: Donzelli editore
Any: 2014
ISBN: 978-88-6843-059-7

Des de GRETEL sempre hem seguit d’a prop la Bologna Children Book Fair (la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya) i els estudis o assajos sobre la LIJ que se solen publicar per aqueixes dates. En mesos anteriors ja vam recomanar La trilogia del limite de Suzy Lee o Ad occhi aperti: Leggere l’albo illustrato de l’Associazione Culturale Hamelin. Aquest mes, us oferim una de les novetats de l’última edició: Le terre della fantasia: leggere la letteratura per l’infanzia e l’adolescenza a càrrec de Marnie Campagnaro.

Els assajos recollits en aquest volum són el fruit dels plans d’estudi i recerca desenvolupats en els darrers 5 anys (2009-2013) pel Gruppo di Ricerca sulla Letteratura per l’infanzia i la Biblioteca scolastica dirigit per Donatella Lombello de la Università di Padova. Aquesta obra, escrita a diverses veus, es presenta com a eina per a aquells que desitgin comprendre les formes, temes i orientacions de la literatura infantil i juvenil contemporània italiana, tot i que és extrapolable a altres mercats editorials a causa de la gran quantitat de títols traduïts d’altres països als quals es fa referència.
Le terre della fantasia: leggere la letteratura per l’infanzia e l’adolescenza es divideix en dues parts principals. La primera part gira al voltant de la història, la teoria i la pràctica educativa de la lectura i la literatura infantil i juvenil en la qual, d’una banda, Donatella Lombello proposa una anàlisi de les característiques específiques de la narrativa a través d’una prospectiva pedagògica i, per un altra, Marnie Campagnaro reflexiona sobre els contes de fades, els àlbums il·lustrats que se centren en el valor simbòlic del viatge (juntament amb Nina Goga), les històries borderline que narren el drama de l’abús i de la violència contra noies o joves dones o sobre la relectura de la trilogia heràldica I nostri antenati de Calvino, consolidada ja com clàssic juvenil a Itàlia.

La segona part se centra en la literatura infantil i juvenil a l’escola i comença amb el debat de Carla Sartori sobre la imprescindible presència dels llibres en edat preescolar. Així mateix, Katia Scabello descriu com es presenta el tema de la finitud en la literatura infantil des de la perspectiva de la Pedagogia de la Mort, corrent que defensa la necessitat d’una educació específica.

En aquest volum també s’ofereix una primera aproximació al territori de la nova literatura digital, a través de dos capítols diferents. D’una banda, Mario Priore remarca la importància de la selecció d’obres de qualitat enfront de la recerca de l’èxit comercial de la producció editorial actual. A més, a través de la descripció de les experiències d’alguns tallers d’escriptura duts a terme amb docents i alumnes d’un institut, afirma que “infants i joves poden reconèixer en els textos llegits estructures narratives a utilitzar com a models per a la generació de noves formes d’escriptura, fins i tot a través de modalitats multimedials “. D’altra banda, Marnie Campagnaro descriu les transformacions que la revolució digital està introduint en el camp de la literatura i presenta els resultats d’un estudi de cas en el qual s’analitza el diàleg narratiu que s’esbossa en nens de sisè curs amb llibres en paper i llibres digitals.

Finalment, Anna Cristini presenta una extensa i detallada revisió dels llibres de divulgació científica a més d’oferir una eina d’anàlisi per a aquesta tipologia i juntament amb Silvana Mantione analitzen alguns àlbums il·lustrats que desenvolupen conceptes espai-temporals i numèrics com a proposta per una aproximació positiva a les Matemàtiques partint del plaer de la lectura.