Tornar

El gos que corria cap a un estel

Mankell, Henning

Traductors:

Francesc Miralles

Editorial: Barcelona: Estrella Polar
Any: 2013
ISBN: 9788490573761
Edat: (12-14)

El gos que corria cap a un estel no és estrictament una novetat, però la nova edició en català de la saga juvenil de Henning Mankell ens permet recuperar uns llibres que no vam recomanar en el seu moment i mereixen un lloc a la nostra selecció. Es tracta del primer títol dels quatre llibres juvenils d’un autor ben conegut per les seves novel.les policíaques per a adults i altres treballs. Van aparèixer en suec entre l’any 1990 i 1998, Columna en va fer una primera edició entre 2005 i 2007 i recentment han aparegut a Estrella Polar. La saga del noiet Joel Gustafson consta dels títols: El gos que corria cap a un estelEl noi que dormia a la neuViatge a la fi del món i Les ombres creixen al capvespre, títols recollits també en català dins el volum El viatge d’en Joel.
La sèrie ens mostra la maduració d’en Joel, des del 11 fins als 15 anys. En aquest primer llibre, que es pot llegir perfectament per separat, coneixem la situació i els personatges i assistim a la primera passa d’en Joel cap a la pèrdua de la infantesa i l’entrada a la vida adulta. L’acció de situa en un poblet perdut de Suècia als anys cinquanta, més o menys corresponents a la pròpia infantesa de l’autor. I val a dir que aquesta localització no és banal. La forma de vida en aquest entorn perdut és una primera curiositat per als nostres lectors mediterranis. I la descripció hivernal  del paisatge, les gradacions del fred i la lluminositat nocturna del riu i el llac glaçat seran un dels records més inesborrables de la seva lectura. La major part de l’obra passa de nit, des que en Joel surt de l’escola fins que se’n va a dormir i més enllà, ja que la seva aventura se centra en un reiterat vagareig nocturn pels carrers deserts. Com el paisatge, els fets que ocorren semblen il.luminats per petits llums visibles en la nit: uns personatges marginals i curiosos, però del tot humans; un pare mariner, barat sense sentit en aquest poble de l’interior, però ben amatent al seu fill; una desitjada bicicleta vermella en un aparador; un gos que creua la nit… com si busqués un estel. En aquest món tan real com de somni, en Joel deambula entre fantasies d’aventures llunyanes i desig de comunicació i comprensió d’un món ple de gent tan solitària com ell. El narrador adopta un estil extern per descriure allò que es fa, allò que passa, com si d’una càmera es tractés, i combina aquest enfocament amb la fusió amb els pensaments del noiet que transmeten delicadament tota la desorientació d’algú que comença a interrogar-se sobre la vida en una magnífica ambivalència entre la infantesa i les preguntes vitals.
Sempre passen coses en aquest relat, però no és una novel.la d’acció. Potser no és un llibre per a qualsevol lector adolescent. Però serà una lectura important per aquells que es deixin enlluernar per l’autèntica literatura, per l’autenticitat dels sentiments i les conductes expressats i per la exploració nocturna cap als estels en un món gelat.

Teresa Colomer