Tornar

El senyor Serp

Greder, Armin

Editorial: A buen paso
Any: 2016
ISBN: 9788494503849
Edat: (0-6)

El senyor Serp és un àlbum d’Armin Greder, un autor suís que vam conèixer a través de l’impacte intens del seu àlbum L’illa, tan esplèndid, com lamentablement cada vegada més actual, a la vista de com evoluciona el tema de les migracions i els refugiats. Així que és una tot una novetat trobar-lo ara en un vessant tan diferent: un llibre tendre i divertit, adreçats als més petits, editat per A buen paso.
El senyor serp es desperta i, com que se sent una mica sol, decideix anar a veure si hi ha alguna altra serp a prop. Seguirem llavors el tradicional esquema de cerca tipus: “aquí?… no; aquí?… no”, fins que efectivament es troba el que es busca i el conflicte desapareix. Un esquema molt apropiat i sempre d’èxit amb els lectors menuts i que aquí, com passa en els bons títols, presenta alguns trets molts especials: en primer lloc volem destacar la manera com les il.lustracions s’escampen per un espai blanc, però que adquireix la consistència mental d’un jardí, així com la forma en què les imatges juguen amb els marges per ensenyar i amagar, per gairebé només insinuar les ampliacions de l’escena amb d’altres bestioles que corren per allà o amb d’altres formes ondulades que la serp no veu. En segon lloc, la capacitat expressiva de la cara de la serp amb tantes modulacions d’alegria, frustració, enuig, sorpresa o esperança; fins i tot d’enamorament, quan la història de la trobada amb una altra serp afegeix aquest tema de forma divertida per tancar la història. En tercer lloc, resulta tot un encert recollir al final els objectes de línies ondulades que hem anat trobant escampats (una mànega, un cinturó, etc.) en una explicació narrativa que els atorga un sentit retrospectiu i tanca una segona petita història.
Ens trobem, doncs, amb dues petites seqüències coherents, inscrites en un àlbum divertit i delicat, basat en la insinuació i en el detall d’una passejada per un jardí, un lloc que resulta tan ple de coincidències, accions simultànies, aleatorietat i establiment de sentits com la vida mateixa dels infants.