Tornar

Empty Kingdom

Daniel Merlin Goodbrey

Laboratori: E-merl.com
Any: 2014
Edat: (12-14)

Si us fascinen les coses que semblen simples però que en realitat no ho són i, si a més, sou de temperament contemplatiu, és molt probable que gaudiu del joc-còmic digital Empty Kingdom. Tot i que els referents resulten arxiconeguts, no sabem si ens trobem davant d’un joc purament contemplatiu, una aventura que hem de resoldre, un còmic, o una fusió de tot això. Per altra banda, s’assembla a un joc de fantasia èpica i sembla estar basat en un conte meravellós, però definitivament no és ni una cosa ni l’altra.

En Empty Kingdom la premissa de la ficció és metalúdica. L’aventura (o anti-aventura) sembla donar-se enmig de la impossibilitat del GAME OVER. Comença in extrema res: la pantalla d’inici indica que el joc ja no podrà jugar-se perquè després de la mitjanit s’apagarà el servidor que l’activa, la qual cosa, en el fons, és una invitació a viure el final com inici. En clicar sobre qualsevol punt de la pantalla, comença la no-història. Apareix l’heroi, un rei amb un regne buit, que intenta crèixer en l’aventura però no troba obstacles ni contrincants amb els quals mesurar-se; té objectes màgics que és ben bé igual que els tingui com que no, perquè si bé li permeten avançar en el camí, no li permeten canviar el seu destí. No hi ha manera de saber com es va arribar a aquesta mena de post holocaust fantasy en el qual el rei sembla ser l’últim home, un supervivent, en l’ara quiet món dels contes digitals. L’heroi és més un passejant, que un guerrer o un murri. La seva interacció és amb l’espai (un bosc i altres paisatges oberts) i no amb altres personatges. Al contrari d’allò que passa a un conte tradicional, el seu creixement no es troba en enfrontar-se a l’adversitat (aquesta sembla superada) sinó que es troba en la contemplació, o potser en l’enyorança de què hi hagi un altre de qui diferenciar-se, a partir de qui construir-se.

El passeig de reconeixement per descobrir què o qui queda dempeus es dóna en un camí relativament pautat (estructurats en requadres que van generant el que podrien ser seqüències d’un còmic o plànols / mons d’un videojoc). Es manté l’estructura base (per ventura no és això el que es manté fins i tot a les adaptacions més desgavellades?), amb la qual cosa hi ha els fonaments per a una narració que el jugador-lector ha d’inventar-se formulant hipòtesis de com funcionava tot abans que el joc es desactivés o sobre com podria activar-se, fins i tot, si pot haver-hi un relat en aquest after hours. El recorregut, construït en la successió de panells de còmic, té una direccionalitat canviant: en general és horitzontal però també en ocasions és vertical (es pot baixar a l’Hades, seguir un cascada i fluir com l’aigua …). El jugador pot decidir si va d’esquerra a dreta o a l’inrevés, i depenent de quina drecera tria transitar primer, haurà de tornar als punts on apareix (senyalitzat amb una mà) la possibilitat d’agafar un objecte màgic que allargui el seu camí. Tot i que es poden realitzar diversos itineraris aquests són sempre finits i solitaris, excepte per uns instants en el qual el rei es troba amb un ciclop i amb uns dinosaures movedissos.

El joc pot ser breu si només es surt desesperadament a la recerca d’aventures, a la trobada de l’altre, però si un s’entreté veient el paisatge, escoltant els sons de la sofisticada banda sonora de la naturalesa (sorolls harmoniosos d’insectes, d’aigua que corre, de l’herba batent amb el vent, ocells, granotes, etc.), es pot eternitzar amb gran delit l’estada en aquest hi va haver després de la desconnexió del servidor.

Aquest experiment de Daniel Merlin Goodbrey -el mateix creador de A Duck has an adventure, que ja va ser ressenyat aquí) és realment exquisit. El seu minimalisme gràfic, el silenci, la inacció, la invitació a explorar la plenitud que pot haver-hi en el buit és sorprenentment relaxant i colpidor, a més de ser una excel·lent excusa per pensar sobre la supervivència o en l’ocàs de cert tipus d’històries i el pes del viatge com a estructura narrativa.

Links descarrega