Tornar

Blanca Nieve en la casa de los enanos

Mistral, Gabriela

Il·lustracions:

Carles Ballesteros

Editorial: Santa Cruz de Tenerife: Diego Pun Ediciones
Any: 2014
ISBN: 9788494265914
Edat: (6-8)

Blanca Nieve en la casa de los enanos és una troballa fantàstica per als amants del llibres infantils. Rescata un text en vers de l’autora xilena Gabriela Mistral en què explica només un fragment del conte de la Blancaneu dels germans Grimm: l’escena en què la nena troba la cabana dels nans i, com la Rinxols d’or, tasta el seu sopar i s’adorm en un llitet. Els nans arriben, es fan les presentacions, ella explica la seva història i els nans commoguts vetllen el seu son. Aquesta seqüència s’explica a través del l’àgil fluïdesa dels versos octosíl·labs en castellà, amb un llenguatge ple de ritme, amb les seqüències de preguntes i respostes propis de la narració oral i amb un domini dels recursos literaris que encadenen hipèrboles, metàfores i imatges poètiques, en què el petit dormitori “cabe en una mirada” o els nans perquè els vegi “se empinan como una llama”. I no hi ha qui es pugui resistir a seguir llegint un relat que comença dient:
De la barranca la niña
miró la loma cercana;
ya se apretaba la noche
como una negra cuajada.

El conte va ser publicat en el suplement literari del diari “El Espectador” de Bogotá el 23 de abril de 1925. Ara un il.lustrador català que viu a Xile, Carles Ballesteros, l’ha ampliat meravellosament amb les seves imatges, tot donant-li un aire de modernitat ple de detalls i d’harmonia. I també cal destacar que s’ha editat amb tota cura, en una edició de tapes dures de cartó reciclat que el converteixen en un objecte impecable. Podeu apreciar les seves imatges al vídeo de promoció:
https://www.youtube.com/watch?v=toUPHfRgyBY
Aquesta troballa forma part d’una iniciativa editorial dirigida per especialistes i professors de la universitat de La Laguna que en aquest cas distribueixen a Espanya aquests llibres publicats a Xile. Els felicitem i donem les gràcies per aquest regal al món de l’edició infantil. El llibres es completa amb un breu epíleg de l’especialista xilè Manuel Peña Muñoz que destaca els valors del llibre.  Si teniu problemes per trobar els llibres d’aquesta editorial, sempre els podeu comprar per internet a: http://www.diegopunediciones.es/tienda/index.php

Teresa Colomer