Tornar

El coleccionista de momentos

Buchholz, Quint

Traductors:

L.Rodríguez López

Editorial: Santa María de Tormes: Lóguez.
ISBN: 84-89804-16-8
Edat: (10-12)

El coleccionista de momentos és una reedició de l’obra ja publicada per Lóguez al 1997 i que va rebre un munt de premis només aparèixer, tals com l’italià Premi Bologna Ragazzi 1998, el francés Prix Anfantaisie, el Mildred L. Batchelder Award Honor Book o la inclusió a la llista dels 10 millors títol de llibres il.lustrats del New York Times Review, als Estats Units.
El llibre relata la fascinació d’un nen pel pintor que s’instal.la a viure al pis de dalt de casa seva. Però en Max no és pròpiament un pintor, sinó un col.leccionista de moments. El nen no pot veure els quadres, però en sent algunes històries i comentaris mentre gairebé viu instal.lat al pis del seu amic i toca el violí mentre ell pinta. Quan Max se’n va a buscar nous moments per pintar, deixa una exposició dels quadres preparada per al nen. Llavors podrà veure els elefants blancs del Canadà, el carro del circ del sud de França i tots els moments col.leccionats per Max amb evocacions surrealistes, atmosferes de Hopper i tècniques puntillistes.
Un relat d’amistat, iniciació i creixement, explicat amb consistència i contenció des de la perspectiva infantil, amb unes il.lustracions sèpies pel record, que es fan acolorides i plenes en la contemplació directa dels quadres deixats. I aquí el lector rep tot un regal: una incitació a la construcció de les històries. Perquè, a banda de la seva bellesa, no podem deixar de preguntar-nos a quina història correspon aquest moment pintat, amb un títol tan enigmàtic com la imatge. Com en les il.lustracions amb títol i frase de Los misterios del señor Burdick de Allen van Allsburg (publicat a Fondo de Cultura Económica), els quadres d’en Max ens inviten a imaginar… i potser a col.leccionar els nostres propis moments.

Teresa Colomer