Tornar

El llibre amb coet

Newell, Peter

Traductors:

Miquel Desclot

Editorial: Barcelona: Thule
Any: 2008
ISBN: 9788496473911
Edat: (6-8)

En general la crítica sol dedicar poc espai a la materialitat del llibre, però els lectors d’àlbums saben que les tapes d’un llibre, les guardes o el format poden tenir molta càrrega semàntica. Els àlbums El llibre esbiaixat i El llibre amb coet de l’historietista nord-americà de començaments del S. XX Peter Newell il•lustren aquest punt meravellosament. En tots dos, el format i les formes són tan importants que estructuren les històries.
El llibre esbiaixat genera la història a partir de la pendent mateixa del llibre: un nen en cotxet que va a tota velocitat, tot xocant amb tota mena de personatges i generant embolics. El text en vers, imprès en línies diagonals que reforcen encara més la inclinació, segueix les divertides il•lustracions de tons sípies. Així mateix, El llibre amb coet tracta d’un coet que travessa tot el llibre deixant buits que marquen el seu ascens al cel. Igual que en l’anterior, el joc amb el format representa el moviment i el pas del temps d’una manera extremadament original, que invita el lector a seguir al coet en el seu recorregut per munts de racons insospitats.
A gairebé 100 anys de la primera edició, Peter Newell continua sorprenent amb la seva capacitat de reinventar el llibre. L’encert d’aquest rescat editorial, amb excel•lents traduccions del seu divertit text, ha estat reconegut pels premis Bologna Ragazzi i Los Mejores del Banco del Libro, entre d’altres; i pels lectors mateixos, que han exhaurit les edicions en temps rècord.

Brenda Bellorín