Tornar

El papagayo de Monsieur Hulot

Merveille, David (a partir del personatge de Jacques Tati)

Editorial: Sevilla: Kalandraka Ediciones de Andalucía
Any: 2012
ISBN: 978-84-92608-63-8
Edat: (6-8)

Pel que fa a El papagayo de Monsieur Hulot, cal dir que, sens dubte, qui ha conegut el personatge d’aquest senyor el recorda per sempre més. Jacques Tati el va crear i interpretar al cinema com a protagonista d’una sèrie de pel.lícules mudes d’humor que van perllongar la línia d’altres cineastes com Charles Chaplin i Buster Keaton. Ara, David Merveille n’ha fet una sèrie d’àlbums, lògicament també sense text, que reprodueixen el tipus d’humor fi, elegant, poètic i inesperat que va fer famosa la sèrie cinematogràfica.
En aquest primer àlbum viatgem visualment per París a través de pàgines que cal desplegar per concloure cadascun dels gags i on “cada escena és el teatre d’una sorpresa” segons el mateix autor. Es tracta de pàgines acolorides, plenes a vessar de petites narracions suggerides i de detalls divertits on demorar-se en el somriure. I, sobretot, d’enlluernar-se amb la resolució visual de les escenes, com quan Monsieur Hulot –barret, pipa, paraigües i mitjons ratllats- evita caure tot recolzant-se en la torre Eiffel per atrapar el seu papagai fugit.
Ben cert que es tracta d’una invitació plaent per a tots els adults que han fruït amb el personal estil de Jacques Tati, però cal remarcar que ho és especialment per als infants, ja que l’àlbum se’n surt molt bé de fugir de la crida nostàlgica als compradors adults, per oferir realment una entrada a tots els públics, sigui quin sigui el seu bagatge gràfic i audiovisual. Una proposta d’humor diferent que eixampla, sense fer soroll, les possibilitats de gaudir.

Teresa Colomer