Tornar

La niña en llamas

Messud, Claire

Traductors:

Amalia Pérez de Villar

Editorial: Galaxia Gutemberg,
Any: 2018
ISBN: 978-84-17355-53-1
Edat: (+14)

La niña en llamas és un relat de creixement i maduració, una narració per a adults centrada en l’etapa adolescent i assequible als lectors d’aquesta edat, com ho són, per exemple i tal com ha assenyalat la crítica, Matar un rossinyol o El vigilant del camp de sègol. A la primera part, la Júlia, la narradora, rememora la seva amistat amb la Cassie des de l’escola bressol a la secundària. És l’hora de la infantesa feliç i segura, així com la fascinació per l’amiga, la intensa Cassie de cabells quasi blancs de tan rossos, tan fràgil i desemparada, com desafiadora i valenta, en un retrat de personatges que recorda de lluny la parella descrita a la tetralogia d’Elena Ferrante.

A la segona part, els anys adolescents separen les dues noies en una excel·lent descripció del pas cap a la vida adulta. Un pas en què els canvis lleus i inexorables de la seva relació incorporen el dolor de la pèrdua, del futur marcat per la situació i les expectatives no formulades del context familiar i social, del coneixement del que realment sabem dels altres i del sentit que atorguem a les nostres vides a través de les històries que intenten dotar-les d’explicació.

Admirablement ben escrita, amb escenes potents i alhora quotidianes, amb una intriga que no acaba de desfer-se, talment com passa a la vida, deambulem pels escenaris d’un poblet nord-americà, ben coneguts per tots a través de la ficció audiovisual. Un relat tan familiar com poètic, tan transparent com subtil. Tota una indagació sobre l’adolescència com a període de construcció de la individualitat, a través de la reflexió sobre les relacions, especialment femenines. I un llibre d’èxit entre els lectors, si pensem que al setembre de 2017 era el llibre més venut segons el New York Timesy «Best Book» (Amazon).

Teresa Colomer