Tornar

L’ànima perduda

Olga Tokarczuk

Il·lustracions:

Joanna Concejo

Traductors:

Xavier Farré Vidal

Editorial: Thule
Any: 2019
ISBN: 978-84-16817-61-0
Edat: S/C

La primera impressió  després de la lectura d’aquesta obra de difícil classificació –llibre d’artista, novel·la gràfica, llibre il·lustrat?- és l’excepcionalitat del diàleg que s’estableix entre el text i la seva interpretació gràfica. El relat de la premiada  escriptora polonesa (Nobel 2018) s’expandeix i floreix gràcies a les evocadores il·lustracions de Joanna Concejo. L’edició acurada de Thule insereix aquesta faula moral, que reflexiona sobre la pèrdua de l’ànima en una societat accelerada, en el que semblen fragments d’un quadern antic, de fulls quadriculats i groguencs. L’elecció d’aquest embolcall planteja moltes preguntes al lector i el prepara per a una lectura  desafiant i alhora plaent durant la qual haurà de descobrir les capes de significat que les il·lustracions afegeixen.

Així, la superposició dels dos llenguatges, el textual i el visual, potencia de manera natural la postura activa del lector a la recerca del significat dels recursos gràfics: les dobles pàgines que enfronten el moviment de l’ànima viatgera i l’estatisme del cos que l’espera, l’explosió de color per ressaltar l’harmonia recuperada al final de la història… Un cop iniciada l’exploració, el lector es veu impulsat a retornar sobre les pàgines per aturar-se en detalls -retalls de segells, postals i sobres; transparències dels papers de calcar; números de pàgina discontinus…- que el conviden a alternar la postura d’exegeta, tot aventurant hipòtesis sobre les seves connexions amb el relat, i la d’esteta, que gaudeix d’aquests detalls i n’assaboreix les ressonàncies.

La intensa experiència de lectura que provoca aquesta obra es construeix gràcies a la inspirada imbricació de la dimensió poètica i filosòfica en els dos discursos en què se sustenta. I la fa apta per a totes les edats, com va considerar el jurat que li va atorgar la Menció especial del premi Bolonya Ragazzi 2018.

Ana María Margallo