Tornar

L’arbre de les mentides

Hardinge, Frances

Il·lustracions:

Chris Riddell

Editorial: Bambú
Any: 2017
ISBN: 9788483435045
Edat: (12-14)

L’arbre de les mentides va guanyar el premi al millor llibre de l’any 2015 a la Gran Brentanya. És la segona obra infantil o juvenil a aconseguir-ho i la primera va ser El llargavista d’ambre de Phillip Pullman. Així que, d’entrada, ja ho tenim bé per considerar aquest títol amb atenció i veure si les il.lustracions gòtiques de Chris Riddell ens tempten prou per aventurar-nos en el seu bon gruix de pàgines. I sí, féu-ho, si us plau. Us trobareu transportats al segle XIX anglès, enmig de les discussions dels naturalistes a poc de la publicació de L’evolució de les espècies de Darwin, de les convencions i formes de vida de la classe mitjana i de la negativa a considerar l’educació de les noies fora del seu paper femení. Les atmosferes d’Arthur Conan Doyle -i els seus misteris aclarits amb racionals plans metòdics-, les de Jane Austen -amb noies llestes pugnant per acceptades com a persones intel·ligents-, i fins i tot el regust de les aventures dels exploradors, viatgers i naturalistes de Verne hi són presents.

La protagonista és Faith, una noia de catorze anys, traslladada en una illa perquè el seu pare ha d’intervenir en unes exploracions arqueològiques. Però hi ha coses molt fosques en aquesta situació i l’acció comença de veritat quan el pare se suïcida -segons la versió més òbvia, cosa impediria la seva sepultura en lloc sagrat i causaria la ruïna de la família-, o bé és assassinat, tal com es proposa demostrar la Faith. Però el misteri policíac és més complicat que això, perquè el que es disputa és un arbre que s’alimenta de les mentides que se li murmuren i que cal propagar. Faith ho farà, anirà més lluny del que la conducta d’una bona noia pot fer pensar i les mentides provocaran un tsunami de podridura i contaminació en tota la societat de l’illa.

La narració és complexa, ben cohesionada i de ritme constant en la seva intriga. El personatge de la noia és molt matisat i només el principal d’una profusa galeria de personatges que són un dels grans mèrits de l’obra, tot i que això no ens fa desviar mai del punt de vista de la Faith i de la trama principal. Una obra per immergir-se, per anar descabdellant un misteri ple paisatges nocturns i de pors ben descrites, així com per aprendre de pas un munt de coses sobre la complexitat de les persones i la conquesta de la igualtat. Requereix un bon lector. Però serà recompensat.

Teresa Colomer