Tornar

Lección de pesca

Böll, Heinrich

Il·lustracions:

Emile Bravo

Traductors:

Diego Álvarez

Editorial: Madrid: Dibbucks
Any: 2013
ISBN: 978-84-15850-02-1
Edat: (8-10)

Lección de Pesca és un àlbum o un còmic? De fet l’hem trobat a la secció dels còmics de la llibreria i resulta un bon exemple per aturar-se a pensar en les complicades fronteres del gènere. La il.lustració és d’Émile Bravo, justament un autor de còmics, d’origen espanyol, clarament adscrit a l’òrbita d’Hergé i que en la seva obra en recupera deliberadament l’aventura innocent, l’humor senzill i el dinamisme tranquil.

En aquest cas la imatge dibuixa el relat publicat pel premi Nobel alemany, Heinrich Böll (1917-1985) en motiu del dia del treballador: “Anekdote zur Senkung der arbeitsmoral” (“Anècdota sobre la disminució de la conciència laboral”). Per a aquella ocasió, i amb tota la ironia, Böll va escriure una faula moral, amb els seus trets més clàssics: un diàleg entre dos personatges sobre una qüestió controvertida que acaba amb una moralitat evident i explícita. Els dos personatges són un pescador que feia una becaina al port i un turista que l’intenta convèncer que si treballés seria més ric, i per tant més feliç… perquè podria fer una becaina al port.

Una crítica, doncs, a la filosofia de l’èxit, la productivitat i el consum, enfront del plaer de fruir del regal de la vida. Un relat deliciós en forma de faula, de lectura planera, divertida i ben il.lustrada que mereix un lloc a la llibreria dels infants per fer de contrapunt dels aclaparadors missatges de la societat actual. Un missatge alliçonador, és clar, com totes les faules, però sense pretensions enganyoses i ben fet des del punt de vista artístic, a diferència de tants llibres didàctics, sovint emmascarats i pretensiosos, que ens envaeixen.

Teresa Colomer