Tornar

Les aventures extraordinàries d’en Massagran

Folch i Torres, Josep Mª

Il·lustracions:

Joan Junceda

Editorial: Barcelona: Casals
Any: 2000
ISBN: 9788421810187
Edat: (10-12)

L’any Massagran

Ara fa exactament cent anys, al maig de 1910, es publicava en “Massagran”, un dels clàssics de la literatura infantil catalana. Aquí podeu veure les portades del llibre I les de les seves adaptacions al còmic i al teatre.

Com ens diu el web de la Generalitat (http://www20.gencat.cat/), “en Massagran és una mena d’antiheroi astut i no violent que es busca la vida com pot, fins i tot fent una mica de trampa, per tal de derrotar els seus enemics”. L’humor i el caràcter familiar del personatge han fet que les seves aventures hagin estat llegides per moltes generacions de nois i noies. Tot va començar amb el primer fulletó de les ‘Aventures extraordinàries d’en Massagran’ que es va publicar per encàrrec, el 7 de maig del 1910, a la popular revista En Patufet. L’autor era Josep Maria Folch i Torres (1880- 1950), l’escriptor per a infants i joves més popular de Catalunya, amb títols tan famosos com l’obra teatral “Els pastorets”, que encara ara continua representant-se cada any per Nadal. Les aventures extraordinàries d’en Massagran va tenir tant d’èxit que es va anar reeditant sense parar, fins i tot acabada la Guerra Civil, quan va arribar a editar-se en impressions clandestines. En aquesta obra apareixen la tribu dels Karpantes, aquests, més tard, inspiraran un famosíssim protagonista d’historietes de còmic, en Carpanta, del dibuixant Escobar, que col•laborà a En Patufet, però creà el seu personatge a Pulgarcito. La Fundació Folch i Torres i l’Editorial Casals, que té els drets d’edició del còmic del personatge, amb la col.laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, han preparat una gran retrospectiva itinerant sobre Massagran i l’escriptor, que comença ara a Barcelona i que es podrà veure en diversos indrets de Catalunya al llarg del 2010. També es reeditaran dues obres de Folch i Torres: Les formidables aventures d’en Pere Fi i L’extraordinària expedició d’en Jep Ganàpia.

Per qui en volgui saber més, teniu aquí un article en pdf. sobre aquesta obra, escrit per Enric Cassany, professor de la UAB. L’article forma part del llibre: El patrimoni de la imaginació: llibres d’ahir per a lectors d’avui.