Tornar

Però jo sóc un ós!

Tashlin, Frank

Editorial: Barcelona: Viena
Any: 2013
ISBN: 9788483307274
Edat: S/C

El llibre recomanat per a lectors mitjans també és una obra recuperada per a l’edició catalana gràcies a l’encert de l’editorial Viena: Però jo sóc un ós!. Publicat al 1946, va ser traduït al castellà per Alfaguara al 1981 i al català per Aliorna al 1986. L’edició de Viena n’ha millorat l’edició, amb tapa dura, i manté l’excel.lent traducció d’Enric Larreula.
Però jo sóc un ós! és una faula sobre la individualitat i la deshumanització en la modernitat, en què el protagonista és un ós que, ni es troba a ell mateix, ni és reconegut pels altres, enmig de la uniformitat del món industrial. La faula, potser inquietant, però alhora afable, qüestiona l’allunyament dels humans de la natura (és a dir d’allò que és natural) i critica la societat de consum per  l’homogeneïtzació, les relacions de poder i la burocràcia que genera. En clau d’humor i amb senzillesa sorprenent mostra que un fet absurd pot ser assimilat pel sistema per tal de no qüestionar-lo, fins al punt que el sentit comú i la mentida repetida acaben semblant la mateixa cosa. Però potser finalment l’ós no es deixarà entabanar tan fàcilment.
Aquest llibre il.lustrat va tenir gran acollida quan va ser publicat l’any 1946, i dues dècades després encara es va fer més popular, en fer-se’n un curtmetratge d’animació nominat a l’Oscar el 1967. El traspàs de format tenia moltes possibilitats d’èxit per l’estil econòmic i àgil del llibre i pel fet que el seu autor havia treballat per a MGM, Warner i Disney com a guionista i il.lustrador. Les seves successives reimpressions i aparicions a la petita pantalla durant tantes dècades mostren la pertinència de la faula i el seu ós perplex i la boja cadena de producció industrial en la qual s’insereix per defecte es pot ben dir que ja formen part del nostre imaginari. Com el seu protagonista, aquest llibre és capaç de hivernar per llargs períodes de temps i tornar a despertar-se en nous escenaris sense perdre ni una engruna de substància i capacitat de diversió.
Podeu veure el curt a YouTube a:
https://www.youtube.com/watch?v=cq0a5JTSGvU

Teresa Colomer