Tornar

Piratas del mar helado

Nilsson, Frida

Il·lustracions:

Alexander Jansson; Natur&Kultur

Traductors:

Carlos del Valle Hernández

Editorial: Thule
Any: 2017
ISBN: 9788416817092
Edat: (10-12)

Piratas del mar helado arriba envoltat d’un gran èxit als països nòrdics, amb diversos premis concedits. A parer nostre, són ben merescuts, perquè es tracta d’un llibre d’aventures que es farà un lloc permanent a les prestatgeries i que sens dubte saltarà també a les pantalles. I és una llàstima que no en tinguem la traducció al català.

El tauler de joc és aquest mar gelat del títol i les petites illes per on naveguen els escassos habitants i el vaixell pirata que rapta nens per al treball infantil. Un escenari propi de l’aventura, un món extrem, d’un blanc enlluernador, on sobreviuen poblets de caçadors i pescadors en una forma harmònica de viure en la natura, malgrat tot. Un escenari del tot exòtic per als nostres ulls mediterranis i postindustrials, que esdevé una de les gràcies del llibre. La protagonista és una nena que se’n va a buscar la germaneta raptada, amb l’esperable viatge iniciàtic a través del perill, el fred i la fam; amb un fil narratiu –la recerca i enfrontament amb els pirates- en què s’intercalen episodis ben delimitats que tenen entitat per ells mateixos: l’estada amb la dona caçadora de llops blancs, l’estada a la casa del nen que alimenta un ocell pescador per sortir de la pobresa, la temporada amb el nen-sirena… Tota una construcció excel·lent de ritme, emoció i coherència narrativa, així com de creació de personatges insòlits i atractius. La naturalitat en el tractament del gènere és destacable, ja que les relacions entre ambdós sexes estan deslliurades de reivindicacions aparents i el missatge d’igualtat de possibilitats i diferències individuals resulta més eficaç.

Una obra de to clàssic, però de narrativa actual pel que fa a l’estil narratiu visual i directe, l’atenció als aspectes psicològics o els valors subjacents. Una obra que deixa una sensació de solidesa narrativa i netedat moral, del tot adequada per a la lectura col·lectiva escolar i del final de la infantesa. Per saber que tot el que es fa té conseqüències, i que cal actuar honestament i amb valor respecte d’això.

Teresa Colomer