Tornar

Retratos animales

Yago Partal

Any: 2019
ISBN: 978-84-949901-6-8
Edat: (8-10)

Una de les idees que està guanyant força entre crítics i especialistes del món de la literatura infantil i juvenil és que bona part de la millor producció recent de llibres per a infants es troba en el corpus de llibres informatius. I la veritat és que, quan tenim a les mans obres com Retratos animales, resulta molt senzill sumar-se a aquesta opinió.

D’entrada, el llibre impacta per la seva proposta gràfica, basada en fotografies d’animals presentats en qualitat de personatges humanitzats. Així, a mesura que passa les pàgines, el lector recorre una extensa galeria de retrats per la qual desfila el més variat ventall de personalitats: des de veritables gentlemen com Edwin el tití emperador fins a joves d’esperit rocker com Nayna la guepard. La qualitat de les fotografies i el singular tractament que se’n fa mitjançant complements de vestuari humà conformen un original projecte artístic que per si sol podria sostenir un llibre. No obstant això, el volum també sobresurt per l’acurada selecció d’informació i per la seva varietat, cosa que no fa sinó diversificar el tipus d’aprenentatges oferts. Aquí, el lector accedeix a coneixements científics sobre, per exemple, l’enorme capacitat de memòria dels óssos rentadors. Allà, aprèn curiositats com que les girafes són “los únicos vertebrados a los que nunca se ha visto bostezar”. Més enllà, pren consciència de la manera en què el nostre estil de vida amenaça certes espècies, com ara els riscos que per al voltor comú suposa la proliferació del trànsit aeri.

Els aspectes de disseny també col·laboren en l’atractiu de l’obra. Destaca l’ús que es fa del format de la doble pàgina, basat tant en el contrast entre la imatge, a l’esquerra, i la informació, a la dreta, com en el perfecte equilibri entre text escrit i infografies a la pàgina informativa. O bé l’opció d’utilitzar una gradació cromàtica en el fons dels retrats com a mitjà de dotar de continuïtat la lectura i d’atorgar una visió de conjunt del volum.

Tots aquests recursos fan que la lectura de Retratos animales sigui, alhora, una deliciosa experiència estètica, una interessant font de coneixements i una convincent crida d’atenció sobre moltes espècies actualment amenaçades.

 

Felipe Munita